Valitse vuosi:
2025 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998 1997 1996 1995 1994 1993 1992 1991 1990 1989 1988 1987 1986 1985 1984 1983 1982


Avaa näköisversio

Piia Koivumäki: Persoonan eletty addiktio Lauri Rauhalan holistisen ihmiskäsityksen tajunnallisuuden valossa analysoituna

Medikalisaa­tion myötä addik­tio on muut­tunut psyykkises­tä ja sosi­aalis­es­ta ongel­mas­ta yksilön aivo­sairaudek­si. Addik­tion aivo­sairaus­mall­in (engl. brain dis­ease mod­el of addic­tion, BDMA) eräs ongel­ma on per­soo­nan toim­i­ju­u­den näkökul­man hauras­tu­mi­nen. Nyt rapor­toita­van tutkimuk­sen tavoit­teena on kirkas­taa addik­tion tajun­nal­lista toim­i­ju­ut­ta tarkastele­mal­la sitä Lau­ri Rauha­lan holis­tisen ihmiskäsi­tyk­sen tajun­nal­lisu­u­den val­os­sa. Tämän teo­reet­tisen tutkimuk­sen aineis­tona ovat Rauha­lan tajun­taa käsit­televät tek­stit. Lähiluke­mal­la aineis­toa analysoin, miten addik­tio ilme­nee tajun­nal­lisu­udessa. Filosofisen ana­lyysin tulok­se­na holis­tisen ihmiskäsi­tyk­sen tajun­nal­lisu­u­den val­os­sa addik­tio kuvau­tuu sisäisenä psyykk­ishenkisenä debat­ti­na kietoutuen aina myös per­soo­nan kehol­liseen ja sit­u­a­tion­aaliseen ole­mas­saoloon. Toisin kuin aivo­sairaus­malli per­soo­nan näkökul­ma huomioi addik­tion neu­ro­bi­olo­gian, vaik­ka ei redu­soi addik­tio­ta aivoihin. Per­soo­nan näkökul­ma huomioi eet­tisen toim­i­ju­u­den mut­ta ei syyl­listä yksilöä, kuten moraal­i­malli. Psykoter­api­as­sa voidaan vahvis­taa addik­tios­ta kär­sivän uin­u­vaa toimijuutta.

Johdan­to ‒ addik­tion moraal­i­mallista aivosairausmalliin

Tämän tutkimuk­sen aiheena on addik­tion ilmiö filosofi-psykolo­gi Lau­ri Rauha­lan (1914–2016) holis­tisen ihmiskäsi­tyk­sen tajun­nal­lisu­u­den käsit­teen val­os­sa. Aiheen tarkastelu nousee siitä huomios­ta, että yhteiskun­nal­lisen medikalisaa­tion myötä myös addik­tio on muut­tunut moraalis­es­ta, sosi­aalis­es­ta ja psyykkises­tä ongel­mas­ta yksilön mie­len sairaudek­si, jopa aivo­sairaudek­si. Yhtäältä on tärkeää, että yksilöä syyl­listävästä moral­isoin­nista ja psykol­o­gis­es­ta tai sosi­ol­o­gis­es­ta reduk­tios­ta on päästy pois ja neu­roti­etei­den tutkimus­tu­losten osu­ut­ta addik­tion syn­nyssä ymmär­retään. Toisaal­ta taas olemme men­neet toiseen ääripäähän: pelk­istämme addik­tion ilmiön yksilön mieleen ja aivoihin. Val­lit­se­va addik­tiokäsi­tys on aivo­sairaus­malli eli BDMA, joka kohtaa kuitenkin usei­ta eet­tisiä kysymyk­siä. Aihet­ta on tärkeä tutkia, kos­ka BDMA:n yksi eet­ti­nen ongel­ma on per­soo­nan toim­i­ju­u­den näkökul­man hämär­tymi­nen. (Heather ym., 2018; Kuorikos­ki & Uusi­ta­lo 2018; Pen­nonen & Kos­ki-Jännes 2010, 210.)

Tämän tutkimuk­sen tarkoituk­se­na on kirkas­taa addik­tios­ta kär­sivän per­soo­nan toim­i­ju­u­den näkökul­maa tarkastele­mal­la addik­tio­ta ja toim­i­ju­ut­ta Lau­ri Rauha­lan holis­tisen ihmiskäsi­tyk­sen tajun­nal­lisu­u­den olemis­muodon val­os­sa. Kysyn, miten addik­tion ilmiön toim­i­ju­us hah­mot­tuu Rauha­lan holis­tisen ihmiskäsi­tyk­sen tajun­nal­lisu­u­den val­os­sa. Tutkimuk­sen tavoit­teena on eksp­likoi­da sitä, että per­soo­nan tajun­nal­lisu­u­den eli koke­muk­sen kokon­aisu­u­den ymmärtämi­nen on olen­naista addik­tion ymmärtämisessä sekä siitä toipumisessa. 

Teo­reet­tisen tutkimuk­seni aineis­to koos­t­uu Rauha­lan neljästä tajun­nal­lisu­u­den ulot­tuvu­u­den kannal­ta tärkeim­mästä teok­ses­ta, jot­ka esit­te­len myöhem­min. Kyseessä on filosofinen tutkimus, jos­sa selvitän tutkimu­songel­maa käsit­teel­lis­es­ti. Ennen filosofista ana­lyysiä olen lukenut aineis­toa lähilu­vun peri­aat­tein. Lähiluku on yksi­tyisko­htaista, inten­si­ivistä ja use­assa vai­heessa tapah­tu­vaa aineis­ton lukemista, jon­ka tavoit­teena on löytää temaat­tisia ainek­sia. Lähiluku on pros­es­si, jos­sa jokainen paluu tek­stin pari­in tuot­taa uut­ta tietoa, joka mah­dol­lis­taa syvenevän tulkin­nan teemas­ta. (Pöysä 2015.) Keski­tyin tarkastele­maan rajat­tu­ja kokon­aisuuk­sia eli holis­tisen ihmiskäsi­tyk­sen tajun­nan henkistä ja psyykkistä ulot­tuvu­ut­ta. Lähilu­vun peri­aat­tei­den mukaises­ti luin aineis­ton use­aan ker­taan, mikä mah­dol­listi tulk­in­tani syven­e­misen raja­tus­ta kokon­aisu­ud­es­ta eli tajun­nal­lisu­ud­es­ta holis­tises­sa kon­tek­stis­saan. Luin tek­stiä yksi­tyisko­hdista (tajun­nal­lisu­us) sen kokon­ais­merk­i­tys­tä kohti (holisti­nen kon­tek­sti). (Pöysä 2015.) Filosofises­sa tutkimuk­ses­sa sovelsin Ilk­ka Niinilu­odon filosofista menetelmää. (Niinilu­o­to 1984, 62‒63.)

Addik­tion aivo­sairaus­malli hauras­taa toim­i­ju­u­den näkökulman

Filosofinen ana­lyysi alkaa ongelmien prob­lema­ti­soin­nista lähtöko­htanaan joku todel­lisu­u­teen liit­tyvä näke­mys, jota ei ole aiem­min pidet­ty prob­le­maat­tise­na. (Niinilu­o­to 1984, 62.) Suomes­sa ei juurikaan ole kyseenalais­tet­tu aivo­sairaus­mall­ia. Aluk­si määrit­te­len aivo­sairaus­malli BDMA:n, jon­ka jäl­keen teen lyhyen kat­sauk­sen BDMA:n eet­tisi­in ongelmi­in sekä rajaan lopuk­si oman tarkasteluni.

Jo 1950-luvul­la AA-liike esit­teli alko­holis­min sairauskäsi­tyk­sen, jon­ka WHO 1960-luvul­la vahvisti. AA:n sairaus­mallis­sa on kyse enem­män metaforis­es­ta sairaud­es­ta kuin elimel­lis­es­tä fys­i­ol­o­gis­es­ti mitat­tavis­sa olev­as­ta sairaud­es­ta. Kos­ka ”oikeak­si” sairaudek­si nimeämi­nen vaatii kytkök­sen elimel­liseen tilaan, syn­tyi tarve aivo­sairaus­mallille, jos­ta puut­tu­va yhteys löy­ty­isi. Tähän tarpeeseen vas­tasi Alan Lesh­ner­in (1997) luon­nehti­ma addik­tion aivo­sairaus­mall­in mukainen keskustelu. Artikke­lis­saan “Addic­tion is a brain dis­ease, and it mat­ters” Lesh­n­er (1997) muo­toilee käsi­tyk­sen­sä addik­tios­ta eli BDMA-mallin, jon­ka mukaan päi­hdead­dik­tio on krooni­nen ja relap­soi­va aivo­sairaus. Lesh­ner­in (1997) mukaan päi­hdead­dik­tio on krooni­nen ja uusi­u­tu­va sairaus, joka johtuu pitkäaikaisen päi­htei­denkäytön aiheut­tamista aiv­o­toimin­nan muu­tok­sista. Lesh­ner­in (1997) mukaan addik­tio voidaan rin­nas­taa mui­hin aivo­sairauk­si­in ja tun­nus­taa se kroonisek­si ja uusi­u­tu­vak­si aivo­sairaudek­si, jolle on omi­naista pakono­mainen päi­htei­den han­kkimi­nen ja käyt­tö. BDMA:lla on myös tänä päivänä vah­vat kan­nat­ta­jansa, jot­ka puo­lus­ta­vat mallia. (Volkow & Koob 2015.)

BDMA liit­tyy käytössä ole­vi­in diag­nos­tisi­in luok­i­tusjär­jestelmi­in – DSM ja ICD – jot­ka kytkevät addik­tiot neu­ro­fy­s­i­ol­o­gisi­in palk­it­semisjär­jestelmi­in, jot­ka päi­hde ikään kuin kaap­paa. Val­lit­se­van käsi­tyk­sen mukaan päi­hde, päästessään kos­ke­tuk­si­in aivo­jen dopami­ini­jär­jestelmän kanssa, tuot­taa aivois­sa muu­tok­sia, jot­ka lisäävät päi­h­teen käyt­töön johta­neen käytös­mall­in uusimisen toden­näköisyyt­tä. (Kuop­pasal­mi ym. 2017; Taipale 2017.)

Yhtäältä BDMA on ymmär­ret­tävä vastareak­tio addik­tion moraal­i­mallille, jos­sa addik­tio nähdään itsekkäänä val­in­tana ja koroste­taan yksilön omaa tah­toa ja vas­tu­u­ta addik­tiostaan ja johon liit­tyy yksilön vah­va syyl­listämi­nen (Pickard 2017, 170). Yhtäältä aivo­sairaus­malli on ymmär­ret­tävä vai­h­toe­hto leimaavalle näke­myk­selle riip­pu­vu­ud­es­ta moraalise­na epäon­nis­tu­mise­na (Kuorikos­ki & Uusi­ta­lo 2018). BDMA:ssa addik­ti nähdään apu­un oikeutetuk­si sairau­den uhrik­si eikä moraalis­es­ti pahek­sut­tavak­si väärin­tek­i­jäk­si (Ruus­ka & Sulkunen 2013, 30). Yhtäältä ole­tus päi­hde­sairaud­es­ta siinä mis­sä mikä tahansa lääketi­eteelli­nen sairaus voi parhaim­mil­laan yksinker­tais­taa mon­imutkaista päi­hderi­ip­pu­vu­u­den ongel­maa (Mal­la ym. 2015) sekä näin aut­taa hyväksymään moraalis­es­ti latau­tunut­ta päihdeongelmaa. 

Toisaal­ta pahim­mil­laan BDMA ja aivo­sairaudek­si rin­nas­t­a­mi­nen voi tehdä karhun­palveluk­sen päi­hdead­dik­tios­ta kär­sivälle ja hänen läheisilleen. (Mal­la ym. 2015.) BDMA on kiis­tanalainen malli, johon kohdis­tuu vaikei­ta nor­mati­ivisia kysymyk­siä. (Wiens & Walk­er 2014; Heather ym., 2018; Kuorikos­ki & Uusi­ta­lo 2018). BDMA:n negati­ivisia puo­lia on lis­tat­tu lukuisia, joi­ta seu­raavas­sa muu­tamia. BDMA ei tavoita ensim­mäisen per­soo­nan kok­i­ju­u­den näkökul­maa, kos­ka addik­tios­sa yksilö ei koe aivo­jaan eikä itseään sairaik­si. BDMA:ssa addik­tio rin­naste­taan mie­len sairauteen, jol­loin addik­tios­ta kär­sivä ei hae apua mieli­sairau­den stig­man vuok­si. Vas­toin BDMA:n alku­peräistä tavoitet­ta sairaus­diskurssin myötä addik­tion stig­ma ei myöskään ole vähen­tynyt. (Kuorikos­ki & Uusi­ta­lo 2018.)

Korostaes­saan elimel­listä sairaut­ta BDMA voi edesaut­taa päi­hdeon­gelmien ottamista tosis­saan. Kun päi­hde­sairaudelle löy­tyy biologi­nen perus­ta, kuten muillekin elimel­lisille sairauk­sille, se olete­taan otet­ta­van yhtä vakavasti kuin muutkin lääketi­eteel­liset sairaudet. BDMA:n taus­tao­le­tuk­se­na on siis se, että addik­tio voidaan rin­nas­taa mui­hin somaat­tisi­in sairauk­si­in, eri­tyis­es­ti mui­hin aivo­sairauk­si­in, kuten aivov­erenkier­to­häir­iöön tai Alzheimerin tau­ti­in. Mitä addik­tion rin­nas­t­a­mi­nen mui­hin aivo­sairauk­si­in tarkoit­taa eet­tisen toim­i­ju­u­den suh­teen? Aivo­sairaus­mall­in eet­ti­nen seu­raus on toim­i­ju­u­den rapis­tu­mi­nen. Mikäli rin­nas­tamme addik­tion mui­hin aivo­ja rappeut­tavi­in aivo­sairauk­si­in, kuten Alzheimerin tau­ti­in, uhkana on itsemääräämisoikeu­den kaven­tu­mi­nen. Aivo­sairaus­malli riistää tah­don­va­pau­den, kyseenalais­taa toim­i­ju­u­den ja loukkaa perus­tavasti sosi­aal­i­työn keskeistä eet­tistä peri­aatet­ta itsemääräämisoikeut­ta eli autono­mi­aa. Aivo­sairauskäsi­tys on myös addik­tios­ta kär­sivälle per­soon­alle epäedulli­nen malli, kos­ka se pain­ot­taa addik­tion aiheut­ta­maa automaat­tio­h­jaus­ta eli het­erono­mi­aa. (Kuorikos­ki & Uusi­ta­lo 2018.)

Addik­tios­ta kär­sivän per­soo­nan tajun­nal­lista koke­mus­ta on puolustettava

Tämän luvun aluk­si kuvailen tutkimuk­sen aiem­paa taus­taa ja selvitän, miten tutkimuskysymyk­seni nou­se­vat taus­tas­ta. Lopuk­si määrit­te­len tutkimuk­sen keskeiset käsit­teet ja teen tarvit­ta­vat rajaukset.

Aivo­sairaus­malli BDMA on nähty kapeana ja riit­tämät­tömänä mal­li­na. Addik­tion ilmiön syvem­pään ymmärtämiseen tarvi­taan psykol­o­gisia ja filosofisia ana­lyy­se­ja. (Heather ym. 2018; Pickard 2017; O’Driscoll 2014; Kuorikos­ki & Uusi­ta­lo 2018; Taipale 2017.) Moni­u­lot­teisem­man addik­tion ja per­soo­nan toim­i­ju­u­den näkökul­man tutkimuk­sen tarpeeseen voidaan osaltaan vas­ta­ta tarkastele­mal­la addik­tio­ta Rauha­lan holis­tisen ihmiskäsi­tyk­sen val­os­sa. Päi­hdead­dik­tio­ta on tutkit­tu eri tieteis­sä, mut­ta sitä ei juurikaan ole tutkit­tu Rauha­lan holis­tisen ihmiskäsi­tyk­sen val­os­sa. Holis­tisen ihmiskäsi­tyk­sen mukaises­ti voidaan hah­mot­taa niin per­soo­nan kuin addik­tion ole­mas­saoloa use­am­mas­sa eri­laises­sa olemisu­lot­tuvu­udessa säi­lyt­täen kuitenkin per­soo­nan sekä addik­tion kokonaisuus.

Aiem­pi per­in­teinen riip­pu­vu­u­den moraa­li­nen val­in­ta­malli (jatkos­sa moraal­i­malli) on syyl­listänyt addik­tios­ta kär­sivää omas­ta tilas­taan. (Pickard 2017.) Kuten todet­tu, BDMA on men­nyt toiseen ääripäähän. Esimerkik­si neu­roti­eteil­i­jä Marc Lewisin (2017) mukaan aivo­sairaus­malli ei riitä kuvaa­maan addik­tion ole­mus­ta, kos­ka siinä aiv­ot toimi­vat, kuten niiden kuu­luukin toimia, eli oppi­vat ja muotoutu­vat. Addik­tiofilosofi Han­na Pickard (2017) on samaa mieltä tässä Lewisin kanssa, mut­ta hän ei halua hylätä kokon­aan addik­tion moraal­i­mallia, toisin sanoen addik­tioon liit­tyvää eet­tistä ulot­tuvu­ut­ta. Tätä Pickardin aja­tus­ta on kiin­nos­tavaa tarkastel­la holis­tisen ihmiskäsi­tyk­sen tajun­nal­lisu­u­den olemisu­lot­tuvu­u­den ‒ johon myös eet­ti­nen sisäl­tyy ‒ val­os­sa. Suomes­sa filosofit Kuorikos­ki ja Uusi­ta­lo (2018) ovat kyseenalais­ta­neet addik­tion selit­tämisen ääripäi­den kaut­ta, toisin sanoen neu­roti­etei­den ja sosi­aal­i­ti­etei­den välisen kuilun. He peräänku­u­lut­ta­vat vas­takkainaset­telu­jen sijaan sil­lan­raken­nus­ta eri­lais­ten addik­tio­ta tutkivien tietei­den välille.

Rauha­lan holis­tisen ihmiskäsi­tyk­sen filosofises­sa val­os­sa päi­hdead­dik­tion ilmiötä Suomes­sa on ain­oas­taan tutk­in­ut Jor­ma Niemelä (1984). Niemelän (1984) mukaan filosofiset näkökul­mat (fenom­e­nolo­gia, eksis­ten­tial­is­mi, hermeneu­ti­ik­ka) ovat tuoneet vai­h­toe­hto­ja alko­holiri­ip­pu­vu­u­den ole­muk­sen ja syn­nyn selit­tämiseen sekä vai­h­toe­htoisia näke­myk­siä behav­ior­is­min edus­ta­malle psykol­o­giselle ja sosi­ol­o­giselle reduk­tion­is­mille. Niemelä seu­raa Rauha­lan ajat­telua tuo­den esille holis­tiseen ihmiskäsi­tyk­seen perus­tu­vaa hermeneut­tista tarkaste­lu­ta­paa. (Mt., 1984.) Niemelä käsit­telee alko­ho­lion­gel­maa holis­tisen ihmiskäsi­tyk­sen ulot­tuvuuk­sien kaut­ta sekä ter­apeut­tiselta kannal­ta ottaen kan­taa siihen keskustelu­un, onko päi­hderi­ip­pu­vu­us sairaus vai ei. (Mt., 1984, 315.) Niemelän mukaan Rauha­lan ajat­telu aset­taa addik­tion sairauskäsi­tyk­set uuteen val­oon, ja kiista siitä, onko alko­holiri­ip­pu­vu­us sairaus vai ei, saa uut­ta näkökul­maa. (Mt., 1984, 318.)

Per­soo­nan toim­i­ju­ut­ta hämärtävän aivo­sairaus­mall­in vastapain­ok­si on tarpeen tutkia, miten addik­tion toim­i­ju­us hah­mot­tuu Rauha­lan ihmiskäsi­tyk­sen tajun­nal­lisu­u­den val­os­sa. Teok­ses­saan Tajun­nan itsepuo­lus­tus (1995/2017) Rauha­la osoit­taa, että tajun­ta tarvit­see ole­mas­saolon­sa puo­lus­tamista, kos­ka se on yritet­ty kieltää rin­nas­ta­mal­la aivo­fy­s­i­olo­giaan. Rauha­laa seu­rat­en ajat­te­len, että myös addik­tios­ta kär­sivän per­soo­nan tajun­nal­lisen toim­i­ju­u­den näkökul­maa on puo­lus­tet­ta­va, kos­ka se uhkaa hämär­tyä, kun addik­tio rin­naste­taan tai jopa redu­soidaan aivo­fy­s­i­olo­giaan. Rauha­laa ja Niemelää seu­rat­en jatkan filosofista tutkimus­ta päi­hdead­dik­tios­ta kysyen: miten addik­tio ja toim­i­ju­us hah­mot­tuvat Rauha­lan holis­tisen ihmiskäsi­tyk­sen val­os­sa? Tutkimuskysymys jakau­tuu kahdek­si alakysymyk­sek­si: 1) miten addik­tio ilme­nee holis­tisen ihmiskäsi­tyk­sen tajun­nal­lisu­u­den val­os­sa ja 2) miten addik­tioon liit­tyvä toim­i­ju­us ilme­nee tajun­nal­lisu­udessa? Vas­tauk­sia kysymyk­si­in etsin neljästä Rauha­lan teok­ses­ta: Filosofinen ori­en­toi­tu­mi­nen psyko­so­mati­ikan ongel­maan (1976), Tajun­nan itsepuo­lus­tus (1995/2017), Tajun­nan tutkimus sen oman struk­tu­urin ehdoil­la (1997) ja Ihmis­ta­jun­ta tutk­i­jana ja tutkit­ta­vana (2007).

Yhteiskun­nal­lis­es­ti ei ole yhden­tekevää, miten addik­tio ymmär­retään. Ei ole yhden­tekevää, määritel­läänkö päi­hdead­dik­tio kroonisek­si aivo­sairaudek­si vai esimerkik­si selviy­tymiskeinok­si (ken­ties ohimenevään) han­kalaan elämän­ti­lanteeseen. Vaik­ka aivo­sairaus­malli pyrkii ole­maan val­lit­se­va tieteelli­nen kan­ta, addik­tio­tutkimuk­ses­sa käy­dään vilka­s­ta keskustelua addik­tion ole­muk­ses­ta eli siitä, mil­lainen tila tai ongel­ma esimerkik­si päi­hdead­dik­tio oikeas­t­aan on. Addik­tion ole­muk­sen ymmär­ryk­sel­lä on merk­i­tys­tä sen hoita­miseen. Käsi­tys addi­tion ole­muk­ses­ta vaikut­taa avun taustal­la, kos­ka hoidot pyrkivät vaikut­ta­maan niihin tek­i­jöi­hin, joiden ajatel­laan aiheut­ta­van ja ylläpitävän addik­tio­ta. (Uusi­ta­lo 2021, 105–115.)

Tutkimuk­seni keskeiset käsit­teet ovat Lau­ri Rauha­lan holisti­nen ihmiskäsi­tys, addik­tio, toim­i­ju­us, aivo­sairaus­malli (BDMA) ja medikalisaa­tio. Käsit­tei­den määrit­te­lyn yhtey­dessä teen tarvit­ta­vat rajauk­set. BDMA:n määrit­telin jo edel­lä. BDMA:n suh­teen rajaan tarkastelu­ni koske­maan BDMA:n yhtä eet­tistä ongel­maa: toim­i­ju­u­den haurastumista. 

Lau­ri Rauha­lan holisti­nen ihmiskäsi­tys perus­tuu Edmund Husser­lin (1859–1938) tietoisu­u­den fenom­e­nolo­giaan ja Mar­tin Hei­deg­gerin (1889–1976) fun­da­men­taalion­tolo­giaan. (Back­man 2015, 79–80). Kokon­ais­val­tainen ihmiskäsi­tys koos­t­uu kolmes­ta ihmisen olemis­puoles­ta: kehol­lisu­ud­es­ta, tajun­nal­lisu­ud­es­ta ja sit­u­a­tion­aal­isu­ud­es­ta. Kehol­lisu­us tarkoit­taa elämää toteut­tavien ja ylläpitävien orgaanis­ten pros­essien kokon­aisu­ut­ta. Kehol­lisu­us on aineel­lis-orgaanisen elämän tapah­tu­mista elim­istön pros­es­seis­sa. (Rauha­la 1983/2017, 38–41.) Sit­u­a­tion­aal­isu­us tarkoit­taa ihmisen kietoutuneisu­ut­ta todel­lisu­u­teen oman elämän­ti­lanteen­sa kaut­ta ja mukaises­ti. Situ­aa­tio koos­t­uu eri­lai­sista raken­netek­i­jöistä, joi­hin ihmi­nen on suh­teessa. (Rauha­la 1995/2017, 86–88.) Rauha­lan tärkein käsite on sit­u­a­tion­aa­li­nen säätöpi­iri, joka mallintaa näke­myk­sen ihmis­es­tä kolmi­ta­hoise­na mut­ta yht­enäisenä olen­tona, johon kehol­lisen ja tajun­nal­lisen olemisen lisäk­si kuu­luu sit­u­a­tion­aal­isu­us eli tilanteel­lisu­us, kietou­tu­mi­nen olo­suhteisi­in, aikaan, paikkaan, kult­tuuri­in, kieleen, his­to­ri­aan, yhteisöön, yhteiskun­taan ja ihmis­suhteisi­in (Back­man 2015, 74). Sit­u­a­tion­aalisen säätöpi­irin sys­temaat­ti­nen tarkastelu ei yhden artikke­lin puit­teis­sa ole mah­dol­lista. Tässä tutkimuk­ses­sa rajaan tarkastelu­ni ain­oas­taan tajun­nal­lisu­u­den olemisu­lot­tuvu­u­teen, jol­la Rauha­la tarkoit­taa tajun­nal­lisen koke­muk­sen kokon­aisu­ut­ta sekä merk­i­tyskoke­musten muo­dos­tu­misen, ole­mas­saolon ja jäsen­tymisen jatku­vaa pros­es­sia. (Rauha­la 1983/2017, 34–38.)

Addik­ti­ol­la tarkoi­tan yksilölle kär­simys­tä tuot­tavaa riip­pu­vu­ut­ta, jon­ka rajaan päi­hdyt­tävi­in aineisi­in (alko­holi, huumeet, päi­htymis­tarkoituk­seen käytet­tävät lääk­keet). Käytän jatkos­sa käsitet­tä addik­tio, jol­la viit­taan päi­hderi­ip­pu­vu­u­teen eli ainead­dik­tioon. En viit­taa addik­ti­ol­la lääketi­eteel­lisi­in oireku­vauk­si­in vaan ihmis­per­soo­nan tajun­nal­liseen koke­muk­sen kokon­aisu­u­teen, jon­ka tietoisu­usaste vaihtelee. 

Medikalisaa­tio tarkoit­taa yhteiskun­nan lääketi­eteel­listymistä eli sitä kehi­tyskulkua, jos­sa aiem­min muina kuin lääketi­eteel­lis­inä ilmiöinä pide­tyt ongel­mat määrit­tyvät yksilö­ta­son sairauk­sik­si, joiden hoito kuu­luu lääketi­eteelle. Medikalisaa­tios­sa myös päi­htei­den ongel­makäyt­tö luokitel­laan (aivo)sairaudeksi, joka vaatii psyki­a­trisen diag­noosin. (Raen­to & Tam­mi 2013, 199‒207.) On tärkeää huo­ma­ta, että vaik­ka Rauha­la har­joit­taa medikalisaa­tiokri­ti­ikkiä, hän ei kri­ti­soi lääketiedet­tä tai lääke­hoitoa sinänsä.

Toim­i­ju­us tarkoit­taa per­soo­nan mah­dol­lisu­ut­ta vaikut­taa omaan kokemiseen­sa ja käyt­täy­tymiseen­sä sekä fyy­siseen ja sosi­aaliseen ympäristöön­sä. Toim­i­jan toimen­piteil­lä on vaiku­tus­ta hänen toim­intaansa ja situ­aa­tioon­sa. Toim­i­ju­us merk­it­see koke­mus­ta siitä, että pystyy vaikut­ta­maan omi­in asioihinsa.

Per­soona tarkoit­taa (yksit­täisen) ihmis­per­soo­nan kehol­lista, tajun­nal­lista ja sit­u­a­tion­aal­ista ole­mas­saolon ain­ut­laa­tu­ista kokon­aisu­ut­ta, johon tässä tutkimuk­ses­sa tarkastelta­va tajun­nal­lisu­us yht­enä (vain suh­teel­lisen itsenäisenä) olemis­muo­tona kuu­luu. Tajun­nan ja kehol­lisen ole­mas­saolon lisäk­si myös situ­aa­tio kuu­luu vält­tämät­tömästi per­soo­nan kokon­aisu­u­teen.  (Rauha­la 1976, 93–136; 1997, 66.)

Addik­tio ilme­nee tajun­nan psyykkisen ja henkisen debattina

Tässä luvus­sa vas­taan ensim­mäiseen alatutkimuskysymyk­seeni: miten addik­tio hah­mot­tuu Rauha­lan holis­tisen ihmiskäsi­tyk­sen tajun­nal­lisu­udessa? Aluk­si on kuitenkin selvitet­tävä, miten addik­tio ilme­nee tajun­nal­lisu­u­den sekä psyykkisel­lä että henkisel­lä tasol­la. Luon­nehdin aluk­si lyhyesti Rauha­lan tajun­nan käsitet­tä yleis­es­ti, jon­ka jäl­keen kuvaan ensin psyykkisen ja sen jäl­keen henkisen tason addik­ti­ivista koke­mus­ta ja käyttäytymistä.

Teok­ses­saan Tajun­nan tutkimus sen oman struk­tu­urin ehdoil­la (1997) Rauha­la kuvaa per­soo­nan tajun­nan perus­lu­on­net­ta ja toim­inta­pe­ri­aat­tei­ta. Tajun­nan perus­lu­onne on inten­tion­aal­isu­us, ja tajun­nal­lisu­us on merk­i­tys­suhtei­den jatku­vaa organ­isoi­tu­mista. Rauha­lan mukaan tajun­ta ihmis­per­soonas­sa on toimin­nalli­nen kokemisen kokon­aisu­us, jon­ka ole­mus on mielel­lisyys. (Rauha­la 1997; 1995/2017, 115.) Teok­ses­saan Ihmis­ta­jun­ta tutk­i­jana ja tutkit­ta­vana (2007) Rauha­la tarkastelee ihmisen elämyk­sel­listä koke­muk­sel­lisu­ut­ta eli tajun­taa, jos­sa per­soo­nan kysymyk­set omas­ta ole­mas­saolostaan ovat. Puhut­taes­sa tajun­nan filosofi­as­ta ei Rauha­lan (2007, 24) mukaan voi­da uno­htaa Husser­lin aloit­ta­maa fenom­e­nolo­giaa.  Rauha­lan mukaan husser­laisen tajun­nan kon­sti­tuu­tion ana­lyysin peri­aat­tei­ta voi soveltaa men­taal­is­ten ongelmien koke­mus­maail­man filosofisen rak­en­teen selvit­te­lyyn, jol­loin häir­iöi­hin muo­dos­tuu uuden­lainen tutkimusasenne ver­rat­tuna sairaus­mall­ei­hin. (Rauha­la 2007, 24.)

Suomen kie­len sanan mieli ja englan­nin kie­len ter­min mind sijaan Rauha­la käyt­tää käsitet­tä tajun­ta. (Rauha­la 2007, 24–25.) Tajun­nal­lisu­us on Rauha­lal­la (2007, 24–25) elämyk­sel­lisyyt­tä, joka viit­taa avoimeen sisältö­jen kokemis­valmi­u­teen. Husser­lia seu­rat­en Rauha­la nimit­tää tätä ter­mil­lä noe­sis, joka on sisäl­löl­lis­es­ti tyhjä. Sisäl­lölli­nen aines, joka elämyk­sessä koetaan, on nimeltään noe­ma. Noe­sis ja noe­ma ovat aina yhdessä, kos­ka emme voi kokea tyhjää tajun­taa. Tajuisu­us ymmär­retään aina koke­mus­sisäl­lön eli noe­man kaut­ta. Noe­sik­sen ja noe­man erot­telu vain on teo­reet­tista. Erot­telu on kuitenkin tärkeä, kos­ka Rauha­lan mukaan ”noe­mas­ta alkaa aiv­o­tutkimuk­seen näh­den uusi sisältö­jen kon­sti­tuu­tio­ana­lyysi”. Rauha­lan mukaan on ongel­mallista, että tämä loogi­nen taso­ero tor­ju­taan pois pelk­istämäl­lä merk­i­tyk­set aivop­uheeseen. Husser­lia seu­rat­en Rauha­la ei väheksy ”aivo­jen osu­u­den tärkeyt­tä noe­sik­sen (elämyk­sel­lisen vir­i­tys­ti­lan) ‒ ‒ tuot­ta­jana, mut­ta koke­mus­sisältö­jen kon­sti­tuu­tion ana­ly­y­sis­sa aiv­ot ovat sivuroolis­sa”. (Mt., 24–25.) Husser­lin tekemä erot­telu oikeut­taa kum­mankin osa­puolen olemis­muodon ana­lyysin ensin omana itsenään, jon­ka jäl­keen on mielekästä kysyä, miten aiv­ot ja tajun­ta ovat yhdessä. Noe­ma on mielelli­nen aihe, jos­ta tajun­nan eri­ta­soi­sis­sa akteis­sa kon­sti­tuoituu merk­i­tys. Rauha­lan käyt­täessä ilmaisu­ja ”mielelli­nen ja koke­muk­selli­nen” hän tarkoit­taa ”sisäl­löl­listä (noe­maat­tista) tajun­nas­sa etenevää aktiseu­raan­toa ero­tuk­sek­si aivokemi­al­lis­es­ta ja ‑fysikaalis­es­ta tapah­tu­mis­es­ta”, jos­sa on kyseessä ”taju­ton” tapah­tu­mi­nen, jon­ka tutkimuk­ses­sa pätee fyysi­nen logi­ik­ka. (Mt., 24–25.)

Merk­i­tys­tä ovat kaik­ki tajun­nal­liset mielel­liset sisäl­löt, kuten ahdis­tuneisu­us, ikävystyneisyys, tyy­tyväisyys yms. koke­muk­sel­liset tun­nel­mat. (Rauha­la 2007, 24–25.) Rauha­laa seu­rat­en päi­hdead­dik­tios­ta kär­sivän per­soo­nan pakono­maisu­u­den koke­mus (saa­da ainet­ta) on merk­i­tys. Merk­i­tyk­set ilmai­se­vat kok­i­jalleen, mil­laista on olla maail­mas­sa ja mil­laisia maail­man oliot hänelle ovat. Juuri tämän vuok­si ne ovat per­soon­alle merk­i­tyk­siä. (Mt., 24–25; Rauha­la 1978/2005.)

Husser­lia seu­rat­en Rauha­lan merk­i­tyk­sen käsite kos­kee myös arkikoke­mus­ta ihmisyk­silön elämis­maail­mas­sa. (Rauha­la 2007, 24.) Väljä luon­nehd­in­ta merk­i­tyk­sen käsit­teelle on tarpeen, jot­ta se sovel­tuu myös koet­tu­jen men­taal­is­ten ongelmien tutkimuk­si­in. Eri sisältöiset, eri tasoiset, sekä tietoisu­usasteil­taan eri­ta­soiset merk­i­tyk­set yhdessä muo­dosta­vat per­soonas­sa hänelle ain­ut­laa­tuisen sub­jek­ti­ivisen maail­manku­van. Merk­i­tyk­set suh­teu­tu­vat toisi­in­sa sub­jek­ti­ivises­sa maail­manku­vas­sa merk­it­sevyyten­sä sit­o­m­i­na. Merk­i­tys­ten maail­man tutkimuk­ses­sa pätee mielel­lisyy­den eli merk­it­sevyy­den logi­ik­ka, joka on eri logi­ik­ka kuin fyy­sistä olemis­muo­toa (aivo­ja) tutkit­taes­sa. Merk­i­tyk­sen ja sub­jek­ti­ivisen maail­manku­van kon­sti­tuu­tion ana­lyysit ovat tajun­nan tutkimuk­ses­sa Rauha­lan mukaan filosofi­an tehtävä. Hermeneut­tisen tieteen­filosofi­an ana­lyy­seil­lään ja sovel­luk­sil­laan Rauha­la luo heuris­ti­ikkaa ihmisti­eteille. (Rauha­la 2007, 24–25; 1978/2005.)

Rauha­la erot­taa tajun­nal­lisu­udessa adjek­ti­iviset alata­sot psyykki­nen ja henk­i­nen käsit­teel­lis­es­ti toi­sis­taan korostaen, ettei erot­telu ole ongel­ma­ton. Mitään jyrkkiä rajo­ja ei voi­da aset­taa. Erot­telu on kuitenkin tehtävä, kos­ka kaik­ki tajun­nan koke­mus­sisältö ei ole loogis­es­ti tasaveroista maail­manku­vas­sa eikä sit­u­a­tion­aalisen säätöpi­irin ohjauk­ses­sa. (Rauha­la 1995/2017, 115–116.)

Rauha­la luon­nehtii psyykkistä alata­sok­si, joka tarkoit­taa per­soo­nan maail­manku­vas­sa ole­mas­sa ole­via halu­ja, toivei­ta, odotuk­sia, tyy­dy­tyk­seen tai vält­te­lyyn suun­tau­tunei­ta moti­ive­ja, pelko­ja, jän­ni­tys­tilo­ja jne. Nämä tun­nevireet voivat olla tietoisu­usas­teeltaan eri­laisia. Useim­min nämä elämyk­set ovat välit­tömiä, huonos­ti tietoisu­u­den piiris­sä, ja niitä voi olla myös eläimil­lä. (Rauha­la 1995/2017, 115–116.) Rauha­lan (1997, 68) mukaan ”psyykki­nen on aina pri­vaat­tia”. Psyykkisel­lä tasol­la jokin koke­mus­sisältö on läs­nä, mut­ta siinä ei ole itsetiedos­tus­ta tai käsit­teel­lisyyt­tä. Jokin affek­ti, kuten suut­tumus täyt­tää het­kek­si koko tajun­nan, ja suut­tumuk­sen tilas­sa per­soona on affek­tin­sa val­las­sa. (Mt., 68.) Myös addik­ti­ivisen koke­muk­sen, eli pako­maisu­u­den tilas­sa per­soona on voimakkaasti affek­tin­sa vallassa.

Psyykkisen tason koke­muk­ses­sa addik­tio ilme­nee (vähem­män tietoise­na) päi­h­teen halu­na sen tuot­ta­maan nopeaan (mut­ta tilapäiseen) helpo­tuk­seen, joka ohjailee addik­ti­ivista käyt­täy­tymistä. Päi­hdead­dik­tio voi olla pitkään tietoisu­u­den ulkop­uolel­la. Usein koke­muk­seen kuitenkin jos­sain vai­heessa tulee mukaan myös tietoista kär­simys­tä, kos­ka pohjim­mil­taan yksilö ei useinkaan tah­do käyt­tää päi­hteitä, kos­ka niiden käytöstä aiheutuu hait­taa. Psyykkisen tason koke­muk­ses­sa addik­tio ilme­nee pakono­maise­na halu­na sekä pakono­maise­na aineen käyt­tönä. Rauha­lan mukaan psyykkiset merk­i­tyskoke­muk­set ovat per­soonas­sa vain sitä itseään varten. Psyykki­nen on myös arvosokeaa. Se eroaa henkises­tä siten, että psyykkisel­lä tasol­la ei ole inter­sub­jek­ti­ivi­su­u­den tasoa, eikä siinä kyetä itsetiedos­tuk­seen. (Rauha­la 1995/2017, 116.)

Henk­i­nen taso edus­taa Rauha­lal­la tajun­nan korkeam­paa toim­inta­muo­toa. Henkisessä ulot­tuvu­udessa mah­dol­lis­tuu itsetiedos­tus ja asen­nemuu­tos. Henkisen asen­nemuu­tok­sen avul­la per­soona voi reflek­toiden arvioi­da esimerkik­si suut­tumus­taan ja havai­ta sen tilanteeseen näh­den epä­sopi­vak­si. Seu­rauk­se­na voi olla häpeä. (Rauha­la 1997, 68.) Samaan tapaan henkisessä itsere­flek­tios­sa addik­tios­ta kär­sivä per­soona voi tarkastel­la pakono­maista päi­h­teen käyt­töään ja havai­ta sen irra­tionaalisek­si sekä ris­tiri­itaisek­si todel­lis­ten arvo­jen­sa kanssa.

Henk­i­nen ihmisessä ilme­nee Rauha­lan mukaan merk­i­tys­ten laadus­sa. Henkistä tasoa edus­ta­vat ilmiöt kuten ajat­telu, tietämi­nen, inter­sub­jek­ti­ivi­su­us, käsit­teel­lisyys, itsere­flek­si­ivisyys, arvopo­hd­in­ta, eet­tisyy­den mah­dol­lisu­us ja itseo­h­jauk­sel­lisu­us. Merk­i­tys­ten tarkoit­teena henkisel­lä tasol­la on ulkop­uolisen maail­man ilmiöt mut­ta myös oman per­soo­nan olemis­muodot ja tajun­nan kokon­aisu­us. Itsetiedos­tuk­ses­sa per­soo­nan moni­ta­soinen maail­ma­suhde joutuu kri­it­tisen arvion kohteek­si, jol­loin henk­i­nen itseo­h­jauk­sel­lisu­us tulee mah­dol­lisek­si. Henk­i­nen on pros­es­si, jos­sa henkisen itsetiedos­tuk­sen ja ohjaus­mekanis­min avul­la muo­dos­tuu min­u­us. Tässä tajun­nan henkisessä pros­es­sis­sa tulee mah­dol­lisek­si myös per­soo­nan koko ole­mas­saolon kehkey­tymisen sääte­ly.  (Rauha­la 1997, 68; 1995/2017, 116.)

Seu­raavas­sa kuvaan addik­tion ilmen­e­mistä henkisen tason koke­muk­ses­sa. Psyykkisen tason välit­tömien ja arvosokei­den tun­te­musten (pakono­mainen aineen käytön halu) sijaan henkisel­lä tasol­la koke­muk­seen sekoit­tuu arvovärit­teisyyt­tä, tuskallista tietoisu­ut­ta ja kivu­li­ai­ta tun­tei­ta, kos­ka per­soo­nan koke­muk­se­na kuvau­tuu: en pysty(nyt) toim­i­maan todel­lisen tah­toni ja arvo­jeni mukaises­ti. Addik­tio kuvau­tuu siten perus­ta­vana ris­tiri­itana: halu­an, mut­ta en halua. Addik­tio ilme­nee henkisel­lä tasol­la usein häpeän ja syyl­lisyy­den koke­muksi­na, arvo(ristiriita)puheena sekä epä­toivoisi­na päi­h­teen käytön lopet­tamisyri­tyksinä. Toi­vo ja toiv­ot­to­muus vai­htel­e­vat ja ilmenevät ris­tiri­itaise­na koke­muk­se­na: pystyn, mut­ten pysty. Usein tämä ris­tiri­ita (ks. O’Driscoll 2014) tiedoste­taan ainakin jonk­i­nasteis­es­ti. Sisäi­nen ris­tiri­ita ‒ dual­isti­nen debat­ti ‒ on tuskalli­nen, eikä siitä puhumi­nen ole help­poa. Addik­tio­ta luon­nehti­va sisäi­nen tuskalli­nen tais­telu ei aina näy ulospäin. Läheiset usein tulk­it­se­vatkin puhu­mat­to­muu­den siten, että päi­htei­denkäyt­täjä ei tun­nista tilaansa tai kieltää sen. (O’Driscoll 2014). 

Tajun­nal­lista toim­i­ju­ut­ta ilmais­taan kielel­lis­es­ti – myös addiktiossa

Tässä luvus­sa tarkaste­len toim­i­ju­ut­ta suh­teessa tajun­nan ja addik­tion käsit­teisi­in. Aluk­si selvitän, miten tajun­nan henk­i­nen rin­nas­tuu toim­i­ju­u­teen. Tämän jäl­keen vas­taan toiseen alakysymyk­seen siitä, miten addik­tion toim­i­ju­us ilme­nee tajun­nal­lisu­udessa. Toim­i­ju­ut­ta luon­nehdi­taan eri tavoin. Toim­i­ju­us on mah­dol­lisu­ut­ta vaikut­taa fyy­siseen ja rela­tion­aaliseen ympäristöön. Ollessamme toim­i­joi­ta toimen­piteil­lämme on vaiku­tus­ta ympäristöömme. Toimin­nal­lamme saamme vas­takaikua meitä ympäröiviltä ihmisiltä. (Knox 2011.) Toim­i­ju­us on henkistä omis­ta­ju­ut­ta, joka mah­dol­lis­tuu, kun per­soona kyke­nee näkemään oman mie­len­sä autonomise­na, eril­lisenä muiden mielistä. Täl­löin on mah­dol­lista hah­mot­taa psyykkisiä koke­muk­sia men­taal­isi­na tapah­tu­mi­na sekä ymmärtää vaiku­tus­mah­dol­lisu­udet omi­in tun­teisi­in, ajatuk­si­in ja toim­intaan, jol­loin ne eivät enää seli­ty ulkoisil­la syil­lä. Toim­i­ju­us on reflek­ti­ivisyyt­tä, joka edel­lyt­tää kri­it­tistä etäisyyt­tä ja itsearvioin­tia. Toim­i­ju­u­teen kuu­luu myös inter­sub­jek­ti­ivi­su­us, joka tarkoit­taa per­soo­nan kykyä sosi­aaliseen vuorovaiku­tuk­seen. (Toivo­nen ym. 2019.) Toim­i­ju­us on mah­dol­lisu­ut­ta ja kykyä säädel­lä omaa koke­mus­ta ja nähdä vai­h­toe­htoisia ajat­te­lu­tapo­ja. (Sar­lin 2021.)

Toim­i­ju­u­den kehit­tymi­nen edel­lyt­tää itse­havain­noin­tia, joka voi johtaa lisään­tyneeseen tietoisu­u­teen omien ongelmien luon­teesta ja mah­dol­lis­taa uuden­laisen suh­teen niihin. Itse­havain­noin­nin avul­la yksilö voi saavut­taa havait­si­japo­si­tion suh­teessa addik­tiokokemiseen­sa ja käyt­täy­tymiseen­sä eli objek­ti­po­si­tioon. Itsetiedos­tuk­ses­sa uuden näkökul­man löytämi­nen mah­dol­lis­taa huo­maa­maan uuden­laisia mah­dol­lisuuk­sia vaikut­taa asioi­hin. Lei­ma­nia (2014) ja Sar­linia (2021) seu­rat­en: jot­ta per­soona voisi vapau­tua addik­tion­sa val­las­ta, hänen on päästävä uuden­laiseen ulkop­uolisen itse­havain­noi­jan näkökul­maan. Toim­i­ju­us ei ole ihmisen kyky tai omi­naisu­us, vaan kohteelli­nen ilmiö, jon­ka laat­ua voidaan arvioi­da vain suh­teessa toimin­nan kul­loiseenkin kohteeseen eli tässä tapauk­ses­sa addik­ti­iviseen kokemiseen ja käyt­täy­tymiseen. (Leiman 2014; Sar­lin 2021.)

Apua hake­van per­soo­nan ongel­mat voidaan ymmärtää toim­i­ju­u­den tun­non puut­teina. (Toivo­nen 2019, 23.) Heikko toim­i­ju­us voi ilmetä avut­to­muu­den koke­muk­se­na, kyvyt­tömyytenä sietää avut­to­muut­ta, vai­h­toe­hdot­to­muute­na tai uhri- eli objek­ti­po­si­tioon jumit­tumise­na, eli kaiken kaikki­aan koke­muk­se­na siitä, ettei henkilö pysty lopet­ta­maan sitä, mitä ei tah­do tehdä. (Sar­lin 2021.) Toim­i­ju­u­den tun­teen menet­tämistä pide­tään yht­enä merkit­tävim­mistä syistä, jon­ka vuok­si ter­api­aan hakeudu­taan. Toim­i­ju­u­den kehit­tymi­nen on edel­ly­tys ter­apeut­tiselle muu­tok­selle. (Wahlström & Seilo­nen 2016.)

Rauha­la ei käytä toim­i­ju­u­den käsitet­tä, mut­ta hän kuvaa tajun­nal­lisu­u­den ulot­tuvuuk­sien psyykkisen välit­tömän ja henkisen objek­tivoivan kokemisen eroa (ks. esim. Rauha­la 1974) siten, että se voidaan rin­nas­taa toim­i­ju­u­den käsit­teeseen. Rauha­lan mukaan (1995/2017, 116, 119) henk­i­nen joutuu usein ris­tiri­itaan psyykkisen kanssa pyrkiessään kon­trol­loimaan sitä. Itsetiedos­tus edel­lyt­tää itsere­flek­toin­tia eli kykyä tarkastel­la ole­mas­saoloaan yksilönä mut­ta myös suh­teessa muuhun ole­mas­sa ole­vaan. Itsetiedos­tus­ta edel­lyt­tävän reflek­toin­nin kohteena voi olla oma kehol­lisu­us, psyykki­nen tapah­tu­mi­nen (tun­teet), henk­i­nen merk­i­tys­ta­so (arvot ja eet­tisyys) ja itse. Reflek­tiokyvyn ansioista ihmis­es­tä tulee vas­tu­ulli­nen per­soona, joka tiedostaa omat arvon­sa ja eet­tiset velvoit­teen­sa sekä pyrkii nou­dat­ta­maan niitä. (Rauha­la 1995/2017, 116, 119.) Rauha­lan mukaan ”itsetiedos­tus on ehkä kaikkein tärkein henkisyy­den tun­nus­merk­ki” (mt., 119). ”Itsetiedos­tuk­sen avul­la ihmi­nen ymmärtää ole­mas­saolon­sa kehkey­tymisen ja voi parhaim­mil­laan ohja­ta sekä säädel­lä oman sit­u­a­tion­aalisen säätöpi­irin­sä tapah­tu­mista” (mt., 119).

Psyykkisel­lä tasol­la addik­tio ilme­nee välit­tömien halu­jen vietävis­sä olemise­na, jota voi luon­nehtia objek­ti­po­si­tiok­si tai pilot­tio­h­jauk­sek­si, jos­sa per­soona ei hal­litse addik­ti­ivista käyt­täy­tymistään, vaan pakono­mainen voimakas aineen halu ohjailee toim­intaa. Psyykkisen tason uhri­po­si­tio on ulkoapäin ohjau­tu­vu­ut­ta eli het­erono­mi­aa, toisin sanoen (ei-)toimijuutta tai puut­teel­lista tai heikkoa toim­i­ju­ut­ta. Koke­mus kuvau­tuu ris­tiri­itaise­na: en pysty, vaik­ka tah­don. Addik­tios­ta kär­sivän per­soo­nan objek­tivoi­va henk­i­nen joutuu ris­tiri­itaan välit­tömän psyykkisen pakono­maisu­u­den kanssa, kos­ka henk­i­nen kon­trol­loi ja pyrkii ohjaa­maan psyykkistä. (Rauha­la 2005, 116.) Psyykkisel­lä tasol­la enem­män tai vähem­män tiedoste­tusti koet­tu aineen käytön halu pyrkii pakono­mais­es­ti ohjaa­maan addik­ti­ivista käyt­täy­tymistä. Ollessaan psyykkisen tason halu­jen vietävis­sä addik­tios­ta kär­sivä toimii pakono­maisen halun­sa mukaises­ti. Addik­tios­ta kär­sivä ei ole sub­jek­ti­po­si­tios­sa, vaan hän on uhri, jolle asi­at tapah­tu­vat ja joi­hin hän ei voi vaikut­taa. Ei-toim­i­ju­u­den koke­mus ilme­nee vah­vana pakono­maisu­u­den tunteena.

Addik­tios­ta kär­sivän per­soo­nan henk­i­nen itsetiedos­tus edel­lyt­tää reflek­toin­tia eli kykyä tarkastel­la omaa ole­mas­saoloa mut­ta sitä myös suh­teessa muuhun ole­mas­sa ole­vaan, kuten toisi­in ihmisi­in (Rauha­la 2005, 119). Addik­tios­ta kär­sivän per­soo­nan itsetiedos­tus­ta edel­lyt­tävän reflek­toin­nin kohteena voi olla oma kär­sivä keho, psyykki­nen pakono­maisu­u­den tunne sekä henk­i­nen merk­i­tys­ta­so arvoineen. Reflek­tios­sa addik­tios­ta kär­sivästä yksilöstä voi tul­la vas­tu­ulli­nen per­soona, joka tiedostaa arvon­sa ja eet­tiset velvoit­teen­sa sekä aidosti pyrkii nou­dat­ta­maan niitä. Itsetiedos­tuk­sen avul­la voi ymmärtää addik­tion taus­to­ja ja parhaim­mil­laan ohja­ta oman ole­mas­saolon­sa kehkey­tymistä uuteen suun­taan. (Mt., 119.) Toim­i­ju­u­den vahvis­tu­mi­nen voi tarkoit­taa sitä, että pakono­maisen koke­muk­sen (”min­ul­la ei ole vai­h­toe­hto­ja”) ja tun­teen (”min­un on pakko käyt­tää”) sijaan syn­tyy aito­ja vai­h­toe­hto­ja, joiden kaut­ta mah­dol­lis­tuu siir­tymi­nen avut­to­muu­den tilas­ta (objek­ti­pos­ti­tio) toim­i­ju­u­teen (sub­jek­ti­po­si­tio). Addik­tios­ta kär­sivän eet­ti­nen toim­i­ju­us on kykyä säädel­lä omaa koke­mus­taan ja ohja­ta toim­intaa kohti omien arvo­jen­sa mukaista elämää. 

Toim­i­ju­ut­ta raken­netaan puheessa kielel­lis­es­ti ottaen jokin posi­tio, joka tarkoit­taa kielel­listä ase­maa suh­teessa johonkin tun­teeseen, ajatuk­seen tai toim­intaan. Eri­lai­sis­sa ilmauk­sis­sa per­soona voi ottaa uhrin roolin suh­teessa päi­htei­denkäyt­töön­sä. Asi­akas voi omak­sua suh­teessa juomiseen eri­laisen posi­tion eli ase­man, jos­sa ilmaisee minäpystyvyyt­tä tai ei. Esimerkik­si ”juomi­nen lähti käsistä” on tapa muo­toil­la oma toim­inta ikään kuin itsenäisek­si toim­i­jak­si, jol­la on val­ta tehdä asioi­ta itselle ja itsessä ilman, että omil­la valin­noil­la olisi mitään tekemistä asian kanssa. Itsen toteami­nen alko­holis­tik­si voidaan nähdä toim­i­ju­u­den puut­teen muo­toilu­na, jol­loin toimin­nan laat­ua ei pohdi­ta sen enem­pää. Edel­lä maini­tut addik­tion sanoituk­set kuvaa­vat heikoin­ta toim­i­ju­ut­ta. (Toivo­nen 2019.)

Tajun­nalli­nen toim­i­ju­us on addik­tios­ta toipumisen ehto

Aiem­mista tarkasteluista on käynyt ilmi, että addik­tio ilme­nee tajun­nan psyykkisenä (pakono­maisu­us) ja henkisenä (arvot) ja nimeno­maan näi­den välisenä dual­is­tise­na debat­ti­na, ja se, että addik­tioon liit­tyvää (ei-)toimijuutta ilmais­taan tajun­nan henkisessä kielel­lis­es­ti. Tässä luvus­sa teen muu­ta­man huomion siitä, että vaik­ka per­soo­nan addik­tio on kokon­aisu­us, on perustel­tua tem­a­ti­soi­da addik­tios­ta kär­sivän per­soo­nan tajun­nal­lista toim­i­ju­ut­ta, kos­ka eet­ti­nen toim­i­ju­us on keskiössä addik­tios­ta toipumises­sa. Rajaan addik­tion tarkastelu­ni holis­tisen ihmiskäsi­tyk­sen tajun­nan ulot­tuvu­u­teen. Vaik­ka tässä sit­u­a­tion­aal­ista säätöpi­ir­iä ei voi­da tarkem­min kuva­ta, muu­ta­ma huomio on tehtävä. Teok­ses­saan Filosofinen ori­en­toi­tu­mi­nen psyko­so­mati­ikan ongel­maan Rauha­la (1976) kuvaa soman ja psyyken yhteyt­tä: sitä, miten ympäristö vaikut­taa niihin, sekä sitä, miten psyko­so­maat­ti­nen häir­iöke­hä syn­tyy. Teok­ses­saan Rauha­la selvit­tää myös sit­u­a­tion­aal­ista säätöpi­irin toim­intaa eri olemisu­lot­tuvuuk­sien ehtoina ja toteu­tu­mi­na. (Rauha­la 1976.) On tärkeää huo­ma­ta, että tajun­nan ole­mas­sao­lo yksin ilman toisia olemis­muo­to­ja, kehol­lisu­ut­ta ja sit­u­a­tion­aal­isu­ut­ta, ei ole mah­dol­lista (Rauha­la 1997, 66). Tajun­ta ei ole itsenäi­nen olio, vaan tiivi­isti kietoutunut mui­hin olemis­muo­toi­hin. Näin ollen on lyhyesti tarkastelta­va tajun­nan kehol­lisia ja sit­u­a­tion­aal­isia ehto­ja. (Rauha­la 1976, 93–136.)

Voim­meko ajatel­la addik­tion ilmenevän ain­oas­taan tajun­nal­lise­na koke­muk­se­na eli psyykkisenä pakono­maise­na käyt­tönä ja tämän käyt­täy­tymisen kanssa ris­tiri­itaise­na arvona esimerkik­si pyrkimyk­senä päi­h­teet­tömyy­teen? Kuten ei ylipäätään per­soon­aa, eikä näin ollen myöskään hänen addik­tio­taan, voi­da käsit­tää vain tajun­nan koke­muk­se­na, kos­ka keho on ruumi­il­lisu­u­teen ja aistine­lim­istöön sido­tun tajun­nan vält­tämätön ehto. (Rauha­la 1974; Back­man 2015.) Jot­ta siis per­soo­nan keholli­nen tajun­ta voisi olla ole­mas­sa, on olta­va keho, jos­sa tajun­ta on sidok­sis­sa kehon orgaaniseen aistine­lim­istöön. Sen lisäk­si että keholli­nen aiv­o­toim­inta ylipäätään on vält­tämätön ehto per­soo­nan kaikelle tajun­nal­liselle ole­mas­saololle, on myös selvää, että addik­tion keholli­nen neu­ro­bi­olo­gia on vält­tämätön ehto addik­tion kehkey­tymiselle. Per­soo­nan addik­tio­ta ei voi­da myöskään käsit­tää ain­oas­taan tajun­nal­lise­na koke­muk­se­na, kos­ka holis­tisu­u­den peri­aat­teen mukaan myös situ­aa­tio on per­soo­nan tilan­nesi­don­naista mielekkyyt­tä koke­van tajun­nan ehto. Situ­aa­tio on vält­tämätön ehto tajun­nalle, kos­ka per­soo­nan tajun­ta saa merk­i­ty­sai­heen­sa pääasi­as­sa situ­aa­tios­ta. (Rauha­la 1976, 96–104; Back­man 2015.) Addik­tion tilan­nesi­don­naise­na mielekkyy­den sit­u­a­tion­aalise­na ehtona voi olla esimerkik­si lähipu­bin olut­va­likoima, jon­ka avul­la työ­poruk­ka sään­nöl­lis­es­ti purkaa työstressiään.

Jatkos­sa on tarpeen tutkia tarkem­min addik­tion hah­mot­tumista per­soo­nan kaikkien ulot­tuvuuk­sien ehtoina ja toteu­tu­mi­na. Tässä yhtey­dessä riit­tänee sen toteami­nen, että niin per­soo­nan kuin hänen addik­tion­sa vält­tämät­tömät ehdot ovat keholli­nen aiv­o­toim­inta (aivo­fy­s­i­olo­gia), tajun­nalli­nen koke­muk­sel­lisu­us (psyykki­nen tason pakono­maisu­us ja tämän kanssa ris­tiri­idas­sa ole­vat henkisen tason arvot) sekä situ­aa­tio (kult­tuuris­es­ti hyväksyt­ty tapa, esimerkik­si pään nol­laami­nen alko­ho­lil­la). Yhdessä edel­liset ovat myös riit­tävät ehdot addik­ti­olle. Vaik­ka on selvää, että per­soo­nan näkökul­ma addik­tioon tarkoit­taa addik­tion ymmärtämistä kokon­aisuute­na, on tarpeen kirkas­taa tajun­nal­lista toim­i­ju­ut­ta, kos­ka toim­i­ju­us on vält­tämätön ehto addik­tios­ta toipumises­sa. Kukaan ei voi toipua toisen puoles­ta. Toipumiseen liit­tyvän toim­i­ju­u­den eli tah­don, tietoisen valin­nan ja omako­htaisen päätök­sen merk­i­tyk­sen myön­tävät useim­mat päi­hde­tutk­i­jat ja päi­hde­hoidon toimijat.

Tajun­nan psyykkis-henk­i­nen tapah­tu­mi­nen on alati liik­keessä ole­va dynaami­nen pros­es­si, jota ei mis­sään vai­heessa voi­da luki­ta. Tästä seu­raa se, että toipumi­nen addik­tios­ta on aina mah­dol­lista. Toipumiseen tarvit­ta­va toim­i­ju­us voi olla kuitenkin jos­sain määrin rajoit­tunut­ta. Aina kuitenkin on toivon ulot­tuvu­us, ja sen ylläpitämi­nen on ammat­ti­laisen eet­ti­nen tehtävä. Vain vakavas­sa, päi­hd­ede­ment­ian tasolle eden­neessä addik­tios­sa, voi olla perustel­tua tode­ta, että per­soo­nan itsemääräämiskyky on pysyvästi alentunut. 

Addik­tios­ta kär­sivän per­soo­nan eet­tistä toim­i­ju­ut­ta voidaan vahvis­taa terapiassa

Yhteen­ve­t­ona totean, että tässä filosofises­sa tutkimuk­ses­sa tutkin käsit­teel­lis­es­ti Niinilu­odon filosofista menetelmää soveltaen, miten addik­tion toim­i­ju­us hah­mot­tuu Rauha­lan holis­tisen ihmiskäsi­tyk­sen tajun­nan val­os­sa. Johdan­nos­sa kuvasin medikalisaa­tioon liit­tyvän kehi­tysku­lun addik­tion moraal­i­mallista aivo­sairaus­malli­in. Toises­sa luvus­sa prob­lema­ti­soin aivo­sairaus­malli BDMA:n toim­i­ju­u­den hauras­tu­misen suh­teen. Kol­man­nes­sa luvus­sa Rauha­laa seu­rat­en totesin, että addik­tios­ta kär­sivän per­soo­nan tajun­nal­lista koke­mus­ta on puo­lus­tet­ta­va, kos­ka aivo­sairaus­mall­in vahvistues­sa on vaarana sen rapis­tu­mi­nen. Neljän­nessä luvus­sa totesin, että holis­tisen ihmiskäsi­tyk­sen val­os­sa addik­tio ilme­nee tajun­nan psyykkisen ja henkisen ulot­tuvu­u­den välisenä debat­ti­na. Viiden­nessä luvus­sa selvitin, että toim­i­ju­us rin­nas­tuu tajun­nan henkiseen ja että addik­tion (ei-)toimijuutta ilmais­taan tajun­nal­lisu­u­den kielessä. Kuu­den­nes­sa luvus­sa osoitin, että vaik­ka addik­tio on kokon­aisu­us, siitä kär­sivän per­soo­nan tajun­nal­lista toim­i­ju­ut­ta on kirkastet­ta­va, kos­ka eet­ti­nen toim­i­ju­us on toipumisen ehto.

Ensim­mäisenä johtopäätök­senä voidaan tode­ta, että rauha­lalainen per­soo­nan näkökul­ma addik­tioon huomioi addik­tion kehol­lisu­u­den aivoineen (neu­ro­bi­olo­gia) mut­ta se ei redu­soi addik­tio­ta aivoihin (ks. Lewis 2017), kuten Lesh­n­er (1997) ja aivo­sairaus­malli (BDMA) tekevät. On tehtävä selkeä ero sen suh­teen, hyö­dyn­netäänkö neu­roti­etei­den tutkimus­tu­lok­sia vai redu­soidaanko addik­tio aivo­jen neu­ro­bi­olo­giaan. Rauha­lalaisen per­soo­nan näkökul­ma addik­tioon pitää selvänä, että aiv­ot ovat vält­tämätön osa kaikkea men­taal­ista kokemista. Per­soo­nan (Tuo­himet­sä 2023) sisään­päin suun­tau­tunut sub­jek­ti­ivi­su­us, tajun­ta, on aivoista riip­pu­va. Osaltaan aiv­ot kon­struoi­vat sub­jek­ti­ivisia elämyk­siämme. Neu­roti­eteet ovat tuot­ta­neet tietoa, joka on tärkeää myös psykoter­apeuteille. Esimerkik­si suuri osa tun­teis­tamme, valin­nois­tamme ja käyt­täy­tymis­es­tämme tapah­tuu automaat­tis­es­ti. Aina ei tavoite­ta automa­ti­soitunei­ta mekanis­me­ja tietois­es­ti, vaan usein ne ilmenevät elämys­ten ja käyt­täy­tymisen kaut­ta. Mon­et meitä ohjaa­vat neu­rope­rus­taiset automa­ti­soituneet mallit ovat tosi­a­sia, eivätkä ne näin ollen ole ain­oas­taan tietoisen valin­nan piiris­sä. On ongel­mallista, mikäli per­soo­nan oire­i­ta psykol­o­gisoidaan näh­den ne vain kieltämisenä. Usein ter­api­aan tul­lut kokee häpeää, kos­ka pitää addik­tion per­in­teisen moraal­i­mallin mukaises­ti itseään täysin yksin vas­tu­us­sa pakono­mais­es­ta päi­htei­denkäytöstään, jota vas­taan tais­tel­laan. Ter­apeutin ja per­soo­nan on hyvä olla neu­roti­eteel­lis­es­ti infor­moitu­ja. Neu­roym­mär­rys aut­taa ter­apeut­tia koke­maan empa­ti­aa per­soon­aa kohtaan, jol­loin hän ei pidä per­soon­aa pelkästään defen­si­ivisenä. Per­soona puolestaan voi oppia tun­temaan itse­myötä­tun­toa liial­lisen syyl­listämisen sijaan. (Tuo­himet­sä 2023.)

Toinen johtopäätös on se, että holis­tisen ihmiskäsi­tyk­sen tajun­nan val­os­sa tarkastel­tu per­soo­nan näkökul­ma addik­tioon var­jelee per­soo­nan eet­tistä toim­i­ju­ut­ta, toisin kuin sitä rapis­ta­va aivo­sairaus­malli BDMA. Tarkoit­taako tämä palu­u­ta moraal­i­mallin moral­isoin­ti­in ja yksilön syyl­listämiseen? Toisin kuin moraal­i­malli per­soo­nan näkökul­ma addik­tioon ei syyl­listä yksilöä hänen addik­tiostaan. Holis­tisen ihmiskäsi­tyk­sen mukaan per­soona ei elä tyhjiössä, vaan elämän­ti­lanteessa, jos­sa hän ei ole koskaan yksin, vaan aina rak­entuen suh­teessa situ­aa­tion eri kom­po­nent­tei­hin, kuten varhais­lap­su­ud­es­ta alka­en suh­teessa eri­laisi­in ihmissuhteisiin.

Pickar­dia (2017) seu­rat­en rauha­lalainen per­soo­nan näkökul­ma addik­tioon tun­nus­taa, että ratkaisu addik­tion ongel­maan ei ole kieltää addik­tios­ta kär­sivän per­soo­nan tah­don­voimaa, vaan aut­taa hän­tä kehit­tämään vas­tu­un­tun­toaan ja voimaan­nut­taa hän­tä tekemään omako­htaisia val­in­to­ja. Kos­ka samais­tamme vas­tu­ullisu­u­den ja syyl­lisyy­den, voimme myös erot­taa ne käsit­teel­lis­es­ti toi­sis­taan. Pickar­dia seu­rat­en ajat­te­len, että voimme puo­lus­taa per­soo­nan eet­tistä vas­tu­ullisu­ut­ta syyl­listämät­tä yksilöä. Addik­tios­ta kär­sivät ihmiset koke­vat usein psyykkistä kipua ja ovat usein haavoit­tunei­ta. Heil­lä on usein taustal­laan hyväk­sikäyt­töä, ja usein he käyt­tävät päi­hteitä selviy­tymiskeinon­aan. Nämä tosi­asi­at huomioon ottaen emme voi syyl­listää addik­tios­ta kär­siviä hei­dän tilanteestaan. Olisi aivan liian yksioikoista olet­taa, että yksilö olisi voin­ut vali­ta addik­tion­sa. (Pickard 2017.)

Rauha­laa seu­rat­en ajat­te­len, että omako­htaisen vas­tu­un pois otta­mi­nen ei aina ole hyvä asia eikä vas­tu­un palaut­ta­mi­nen ihmiselle itselleen vält­tämät­tä tarkoi­ta syyl­listämistä. Filosofi­an ja sosi­aal­i­työn näkökul­mas­ta päi­hderi­ip­pu­vu­u­den syyt ja seu­rauk­set ovat paljon moni­u­lot­teisem­pia kuin yksilön tah­don puute. (Ks. Ruus­ka & Sulkunen 2013, 50.) Per­soo­nan näkökul­ma addik­tioon hah­mot­tuu O’Driscollin (2014, 8) tapaan dual­is­tise­na ja ris­tiri­itaise­na debat­ti­na – sisäisenä tais­telu­na. Tässä tais­telus­sa addik­tios­ta kär­sivä per­soona on näen­näis­es­ti tietoisen hallinnan ulkop­uolel­la, kos­ka pakono­maisu­u­den koke­mus on erit­täin voimakas. Kyse ei kuitenkaan ole fyy­sis­es­tä yksisu­un­tais­es­ta (aivoista koke­muk­seen ja käyt­täy­tymiseen suun­tau­tu­vas­ta) kausaal­isuh­teesta, johon per­soona ei voisi vaikut­taa. Uusi­taloa (2016; 2021) seu­rat­en ajat­te­len, että addik­tion pakko ver­tau­tuu enem­mänkin viet­televään ja uhkail­e­vaan pakono­maisu­u­teen kuin luon­non­lakien kaltaiseen deter­mi­noivaan pakkoon.

Niemelää (1984) seu­rat­en jatkan rauha­lalaista addik­tion hermeneut­tista tarkastelua per­soo­nan eksis­ten­ti­aalisen fenom­e­nolo­gian val­os­sa, jon­ka kehyk­sessä aivo­sairauskäsi­tys aset­tuu edelleen uuteen val­oon. Kuorikosken ja Uusi­talon (2018) tapaan ajat­te­len, että neu­roti­etei­den ja sosi­aal­i­ti­eteen välille on luo­ta­va sil­taa. On hah­motet­ta­va addik­tioma­llia, joka pois­taa vas­takkainaset­telua. BDMA on reduk­tion­isti­nen malli (Kuorikos­ki & Uusi­ta­lo 2018), jon­ka eräs vaka­va eet­ti­nen ongel­ma on per­soo­nan tah­don­va­pau­den ja toim­i­ju­u­den katoami­nen. Toim­i­ju­us ei kuitenkaan ole pään­sisäi­nen homuncu­lus, vaan se liit­tyy aina myös sekä neu­raaliseen että sosi­aaliseen. (Kuorikos­ki & Uusi­ta­lo 2018.) Tässä tutkimuk­ses­sa hah­motel­tu per­soo­nan tajun­nalli­nen koke­muk­selli­nen näkökul­ma vas­taa osaltaan esimerkik­si Taipaleen (2017) peräänku­u­lut­ta­maan addik­tion laa­jem­paan filosofiseen tarkastelu­un. Pickardin (2017) ajat­telun mukaises­ti per­soo­nan näkökul­ma aset­tuu ikään kuin moraali- ja aivo­ma­llin väli­in kietoen ne molem­mat (tietyin ehdoin) sisään­sä. Tätä pyrkimys­tä sil­lan rak­en­tamiseen on kuitenkin jatkos­sa selvitet­tävä tarkemmin.

Lopuk­si tarkaste­len, mitä merk­i­tys­tä tämän tutkimuk­sen tulok­sel­la johtopäätöksi­neen on psykoter­api­aan. Vaik­ka per­soona addik­tioi­neen on kokon­aisu­us, eri­tyis­es­ti addik­tion kokon­ais­val­taista hoitoa silmäl­lä pitäen on tarkastelta­va addik­tion tajun­nal­lista ulot­tuvu­ut­ta, joka on psykoter­api­an kohteena. Kos­ka addik­tion ilmiöön liit­tyvää (ei-)toimijuutta ilmais­taan kielessä, toim­i­ju­ut­ta voidaan vahvis­taa psykoterapiassa.

Addik­tioiden ei ole aiem­min kat­sot­tu sovel­tuvan psyko­ana­lyyt­tiseen ter­api­aan, mut­ta uusi ymmär­rys addik­tion koke­muk­sel­lis­es­ta sisäis­es­tä ris­tiri­idas­ta osoit­taa, että addik­tio sovel­tuu sisäisiä ris­tiri­ito­ja tutki­vaan psyko­dy­naamiseen psykoter­api­aan (Dodes 2003). Herää kuitenkin kysymys siitä, mik­si yhä alko­ho­lion­gel­maisen Käypä hoito ‑suosi­tuk­sen (Alko­ho­lion­gel­maisen hoito: Käypä hoito ‑suosi­tus 2018) mukaan psyko­dy­naamisen ter­api­an hyö­ty alko­holiri­ip­pu­vu­u­den hoi­dos­sa on vain vähäi­nen. Vaik­ka toim­i­ju­us olisi rajoit­tunut­ta, sitä on mah­dol­lista vahvis­taa psykoter­api­as­sa. Addik­tios­ta kär­sivän sisäiseen dual­is­tiseen debat­ti­in pureutu­vaa psykoter­api­aa tulee vahvis­taa addik­tion hoi­dos­sa. Tämä edel­lyt­tää ymmär­rystä addik­tion tajun­nal­lis­es­ta koke­muk­sen kokon­aisu­ud­es­ta ja toim­i­ju­ud­es­ta. Kotkavir­ran (2008) mukaan addik­tio­ta voi selit­tää niin biol­o­gisil­la kuin sosi­aal­isil­la tek­i­jöil­lä, mut­ta psyykkisen per­soon­al­lisu­u­den rak­en­teil­la on ratkai­se­va merk­i­tys, kun pyritään ymmärtämään, mik­si joku esimerkik­si juo liikaa ja miten hän voisi vapau­tua riip­pu­vu­ud­estaan. Psyko­ana­lyyt­ti­nen näkökul­ma addik­tioi­hin korostaa tarvet­ta työstää addik­tion taustal­la vaikut­tavia psyykkisiä mekanis­me­ja. Tästä puhutaan kuitenkin aivan liian vähän addik­tion yhtey­dessä. (Kotkavir­ta 2008, 269–270.)

Ter­api­aan tul­lessaan (Leiman 2014) per­soona on usein objek­ti­po­si­tios­sa suh­teessa ongel­maansa, jol­loin pakono­mainen addik­ti­ivi­nen koke­mus käyt­täy­tymisi­neen säätelee elämää ja luo toiv­ot­to­muu­den tun­net­ta. Ter­api­as­sa voidaan har­joit­taa itse­havain­noin­nin taitoa, jon­ka kehit­tymisen myötä mah­dol­lis­tuu havait­si­japo­si­tioon pääsem­i­nen suh­teessa addik­tioon. Jot­ta voi vapau­tua addik­tion val­las­ta, on saavutet­ta­va uusi, aiem­mas­ta poikkea­va mut­ta itse­myötä­tun­toinen havain­noit­si­jan posi­tio. Uuden näkökul­man löytämi­nen tuo vapaut­ta huo­ma­ta uusia mah­dol­lisuuk­sia vaikut­taa asioi­hin. Itse­havain­noin­nin lisään­tymisen avul­la per­soona voi päästä sub­jek­ti­po­si­tioon suh­teessa ongel­maansa, jol­loin toim­i­ju­us addik­tion suh­teen voi vahvis­tua. Ter­api­as­sa on mah­dol­lista siir­tyä avut­to­muu­den tilas­ta (addik­tion suh­teen) eli objek­ti- tai uhri­po­si­tios­ta sub­jek­ti­po­si­tioon eli toim­i­ju­u­teen. (Leiman 2014.)

Addik­tios­ta kär­sivän ter­api­aan tule­van per­soo­nan ongel­mana on usein liian itsekri­it­ti­nen asenne. Ter­api­as­sa voidaan tavoitel­la itse­myötä­tun­toisem­paa posi­tio­ta, jos­ta käsin voi tutkia tuomit­se­vaa suh­tau­tu­mista. Itsetiedos­tuk­sen vahvis­tut­tua addik­tios­ta voi tul­la kohde ja per­soonas­ta havain­noi­va sub­jek­ti. Tämä mah­dol­lis­taa uuden­laisen eri­laisen ajat­telun tai toimin­nan. (Kan­ni­nen & Uusi­ta­lo 2015; Leiman 2014.) Ter­api­an tehtävä on aut­taa per­soon­aa omak­sumaan toim­i­jan rooli suh­teessa omaan addik­tioon­sa. Ter­api­as­sa tulee huomioi­da per­soo­nan puheen eri­laiset kielel­liset (ei-)toimijuuden ilmaisut ja kut­sua per­soon­aa aset­tumaan pohti­jak­si ja toim­i­jak­si. (Toivo­nen 2019.) Toim­i­ju­u­den tukem­i­nen on ter­api­an tärkeimpiä tavoit­tei­ta, kos­ka sen vahvis­t­a­mi­nen mah­dol­lis­taa ulospääsyn pakono­mais­es­ta addik­tion kehästä. (Valko­nen 2018.)

Ter­api­as­sa tulee kiin­nit­tää huomio­ta addik­tiop­uheeseen. Mikäli addik­tios­ta puhutaan etenevänä (aivo)sairautena, on vaarana, että toipumiseen tarvit­ta­va toim­i­ju­u­den tunne ei vahvis­tu. Diag­noosipuhe (”alko­holisti”) puolestaan tar­joaa piilopaikko­ja, jol­loin ei tarvitse ava­ta sitä, miten addik­tio ilme­nee per­soon­alle hänen ajatuk­sis­saan ja toimin­nas­saan. Mikäli addik­tios­ta puhutaan oma­lakise­na, itsenäis­es­ti omia polku­jaan kulke­vana elinikäisenä sairaut­e­na, on vaarana, että diag­noosi antaa asi­akkaalle kroonisen alko­holistin iden­ti­teetin sulkien pois muut vai­h­toe­htoiset tavat tutkia hänen elämän­ti­lan­net­taan. (Toivo­nen 2019; 2020, 22–25.)

Addik­tion kehol­lisen geneet­tisen alt­tiu­den ja neu­ro­bi­olo­gian poikkeamien lisäk­si addik­tio on aina myös sosi­aa­li­nen kon­struk­tio. Sil­lä, miten päi­hderi­ip­pu­vu­us määritel­lään, on merk­i­tys­tä niin yksilön kuin yhteiskun­nan kannal­ta. (Uusi­ta­lo 2021.) Käyt­täy­tymisen määrit­te­ly kroonisek­si sairaudek­si vaikut­taa itse käyt­täy­tymiseen, jol­loin vaarana voi olla itseään toteut­ta­va pro­fe­tia. Päi­hdead­dik­tio­ta tuote­taan aina kielessä. Kieli ilmaisee, miten henkilö addik­tion näkee ja miten hän siihen liit­tyvän toivon ja toim­i­ju­u­den kokee. (Toivo­nen 2019.)

Rauha­lan mukaan (1961; Back­man 2015, 83) psykoter­apia ei ole sairau­den hoita­mista vaan kär­sivän ihmisen tukemista elämän­tai­dos­sa. Rauha­lan näke­mys ter­api­as­ta ottaa huomioon autet­ta­van oman tavan käsit­teel­listää merk­i­tyk­selli­nen koke­muk­sen­sa omas­sa ain­utk­er­taises­sa tilanteessaan. Näke­mys eroaa biol­o­gisen psyki­a­tri­an ja lääketi­eteen diag­noosikeskeis­es­tä näkökul­mas­ta. Rauha­lan (2000) mukaan sub­jek­ti­ivisen epä­suo­tu­isan maail­manku­van kehit­tämi­nen suo­tu­isak­si on perus­lu­on­teeltaan kas­vatuk­sel­lista eli sub­jek­ti­ivisen maail­manku­van tasol­la tapah­tu­vaa toim­intaa. Rauha­lan medikalisaa­tiokri­ti­ikkiä seu­rat­en addik­tion ilmiötä ei voi­da käsit­tää ain­oas­taan fyy­sis­ten elin­ten kaltaise­na aivo­sairaut­e­na. Pikem­minkin se hah­mot­tuu moni­u­lot­teise­na elämän­ti­lanteen ongel­mana, joka kehkey­tyy aina kehon, tajun­nan ja situ­aa­tion yhteis­pelis­sä tuot­taen ain­u­laa­tuiselle per­soon­alle myös ”ain­ut­laa­tuisen” addik­tion. Puhe addik­tios­ta elämän­ti­lanteen ongel­mana, jos­ta on mah­dol­lista vapau­tua esimerkik­si ter­api­as­sa, antaa enem­män toivoa kut­suen aidom­min toim­i­ju­u­teen kuin addik­tion sanoit­ta­mi­nen kroonise­na ja relap­soivana aivosairautena.

Onko eet­tis­es­ti ja sosi­aalis­es­ti kestävää määritel­lä addik­tio eteneväk­si ja uusi­u­tu­vak­si kuole­maan johtavak­si aivo­sairaudek­si? Näyt­tää siltä, että eet­tistä toim­i­ju­ut­ta ei voi­da irrot­taa addik­tion ilmiöstä eikä etenkään addik­tios­ta toipumis­es­ta. Psykoter­api­as­sa voidaan vahvis­taa per­soo­nan uin­u­vaa toim­i­ju­u­den tun­net­ta. Ter­api­as­sa voidaan lisätä neu­roym­mär­rystä ja itseym­mär­rystä oman addik­tion mon­i­nai­sista taus­toista sekä vahvis­taa itse­myötä­tun­toista suh­tau­tu­mista addik­tioon. Edel­lä maini­tut ovat edel­ly­tyk­siä kestävälle valin­nalle ja päätök­selle (addik­tion pakono­maisu­u­den suh­teen) sekä omako­htaisen päätök­sen mukaiselle toiminnalle.

Kir­jal­lisu­us

Alko­ho­lion­gel­maisen hoito: Käypä hoito ‑suosi­tus (2018). Suo­ma­laisen Lääkäriseu­ran Duodec­imin ja Päi­hdelääketi­eteen yhdis­tyk­sen aset­ta­ma työryh­mä. Helsin­ki: Suo­ma­lainen Lääkäriseu­ra Duodecim.

Back­man, Jus­si (2015). Sit­u­a­tion­aa­li­nen säätöpi­iri: Rauha­lan filosofinen käden­jäl­ki. Teok­ses­sa Tökkäri, Vir­pi (toim.), Koke­muk­sen tutkimus V: Lau­ri Rauha­la 100 vuot­ta, 73–102. Rovanie­mi: Lapin yliopistokustannus.

Dodes, Lance M. (2003). Addic­tion and psy­cho­analy­sis. Cana­di­an Jour­nal of Psy­cho­analy­sis, 11(1), 123–134.

Heather, Nick; Best, David; Kawalek, Anna; Field, Matt; Lewis, Marc; Rot­gers, Fred­er­ick; Wiers, Reinout W. & Heim, Derek (2018). Chal­len­ing the brain dis­ease mod­el of addic­tion: Euro­pean launch of the addic­tion the­o­ry net­work. Addic­tion Research & The­o­ry, 26(4), 249–255.

Kan­ni­nen, Katri & Uusi­ta­lo-Aro­la, Liisa (2015). Lyhyt­ter­apeut­ti­nen työote. Jyväskylä: PS-kustannus.

Knox, Jean (2011). Self-agency in psy­chother­a­py. Attach­ment, auton­o­my and inti­ma­cy. New York: W.W. Nor­ton & Company.

Kotkavir­ta, Jus­si (2008). Psyko­ana­lyyt­ti­nen teo­ria ja hyvän elämän kysymyk­set. Teok­ses­sa Nie­mi, Pet­teri & Koti­ran­ta, Tui­ja (toim.), Sosi­aalialan nor­mati­ivi­nen perus­ta, 269–270. Helsin­ki: Gaudeamus.

Kuop­pasal­mi, Kim­mo; Heinälä, Pekka & Lön­nqvist, Jouko (2017). Päi­hde­häir­iöt. Teok­ses­sa Lön­nqvist, Jouko; Hen­riks­son, Markus; Mart­tunen, Mau­ri & Par­to­nen, Timo (toim.), Psyki­a­tria, 491–559. Helsin­ki: Duodecim.

Kuorikos­ki, Jaakko & Uusi­ta­lo, Susanne (2018). Re-social­iz­ing the vul­ner­a­ble brain: Build­ing an eth­i­cal­ly sus­tain­able brain dis­ease mod­el of addic­tion. Fron­tiers in Soci­ol­o­gy, (3)39.

Leiman, Mikael (2014). Psykoter­a­pi­oiden yhteinen perus­pros­es­si. Teok­ses­sa Ero­nen, San­na & Lahti-Nuut­ti­la, Paula (toim.), Mikä psykoter­api­as­sa aut­taa? Inte­grati­ivisen läh­estymis­ta­van perustei­ta, 71‒90. Helsin­ki: Edita.

Lesh­n­er, Alan I. (1997). Addic­tion is a brain dis­ease, and it mat­ters. Sci­ence, 278(5335), 45‒47.

Lewis, Marc (2017). Addic­tion and the brain: Devel­op­ment, not dis­ease. Neu­roethics, 10(1), 7‒18.

Mal­la, Ashok; Joober, Rid­ha & Gar­cia, Amparo (2015). Men­tal ill­ness is like any oth­er med­ical ill­ness: a crit­i­cal exam­i­na­tion of the state­ment and its impact on patient care and soci­ety.  Jour­nal of Psy­chi­a­tria & Neu­ro­science, 40(3), 47–50.

Niemelä, Jor­ma (1984). Holisti ja holisti­nen ihmiskäsi­tys. Alko­holipoli­ti­ik­ka, 49, 315–320.

Niinilu­o­to, Ilk­ka (1984). Tiede, filosofia ja maail­mankat­so­mus: filosofisia esseitä tiedos­ta ja sen arvos­ta. Helsin­ki: Otava.

O’Driscoll, Col­in (2014). Addic­tion: A guide to under­stand­ing its nature and essence. Haup­pauge, NY: Nova Sci­ence Publishers.

Pen­nonen, Mar­ja & Kos­ki-Jännes, Anja (2010). Päi­hdealan ammat­ti­lais­ten käsi­tyk­siä ainer­i­ip­pu­vuuk­sista. Janus, (18)3, 208–224.

Pickard, Han­na (2017). Respon­si­bil­i­ty with­out blame for addic­tion. Neu­roethics, 10, 169–180.  

Pöysä, Jyr­ki (2015). Lähilu­vun tieto. Näkökul­mia kir­joite­tun muis­teluk­er­ronnan tutkimuk­seen. Joen­suu: SKTS.

Raen­to, Pauli­ina & Tam­mi, Tuuk­ka (2013). Addik­tio – ris­tiri­itainen ja vaiku­tus­val­tainen ilmiö. Teok­ses­sa Tam­mi, Tuuk­ka & Raen­to, Pauli­ina (toim.), Addik­tioy­hteiskun­ta: riip­pu­vu­us aikamme ilmiönä, 7–27. Helsin­ki: Gaudeamus.

Rauha­la, Lau­ri (1961). Mitä psykoter­apia on ja kuka sitä tekee. Jyväskylä: Gummerus.

Rauha­la, Lau­ri (1974). Psyykki­nen häir­iö ja psykoter­apia filosofisen ana­lyysin val­os­sa. Helsin­ki: Weilin & Göös.

Rauha­la, Lau­ri (1976). Filosofinen ori­en­toi­tu­mi­nen psyko­so­mati­ikan ongel­maan. Helsin­ki: Helsin­gin yliopisto.

Rauha­la, Lau­ri (1978/2005). Ihmis­tutkimuk­ses­ta eksis­ten­ti­aalisen fenom­e­nolo­gian val­os­sa. Teok­ses­sa Hermeneut­tisen tieteen­filosofi­an ana­lyy­se­jä ja sovel­luk­sia, 92–123. Helsin­ki: Yliopistopaino.

Rauha­la, Lau­ri (1983/2017). Ihmiskäsi­tys ihmistyössä. Helsin­ki: Gaudeamus.

Rauha­la, Lau­ri (1995/2017). Tajun­nan itsepuo­lus­tus. Helsin­ki: Yliopistopaino.

Rauha­la, Lau­ri (1997). Tajun­nan tutkimus sen oman struk­tu­urin ehdoil­la. niin & näin, 4(1), 64–68.

Rauha­la, Lau­ri (2000). Medikalisaa­tio ja psyykkiset häir­iöt. Tieteessä tapah­tuu, (18)3, 1–4.

Rauha­la, Lau­ri (2005). Ihmi­nen kult­tuuris­sa — kult­tuuri ihmisessä. Helsin­ki: Yliopistopaino.

Rauha­la, Lau­ri (2007). Ihmis­ta­jun­ta tutk­i­jana ja tutkit­ta­vana. Tieteessä tapah­tuu, 25(8), 21‒26.

Ruus­ka, Antti & Sulkunen, Pekka (2013). Addik­tio­sairaus ja moraali. Lääketi­eteel­lisen alko­ho­li­a­jat­telun kehi­tys. Teok­ses­sa Tam­mi, Tuuk­ka & Raen­to, Pauli­ina (toim.), Addik­tioy­hteiskun­ta. Riip­pu­vu­us aikamme ilmiönä, 28–50. Helsin­ki: Gaudeamus.

Sar­lin, Tom­mi (2021). ”Mä en yhtään tiedä, mitä mun kan­nat­tais tehä”. Merk­i­tyk­sen muu­tok­set väki­val­lan kok­i­jan toim­i­ju­udessa – siir­tymiä objek­ti­po­si­tios­ta sub­jek­ti­po­si­tioon. Psykoter­apia, 40(3), 195–212.

Taipale, Joona (2017). Vaki­in­tunut väli­aikaisratkaisu: addik­tio, itsesääte­ly ja tois­t­a­mi­nen. Psykoter­apia, 36(3), 169–181.

Toivo­nen, Hei­di (2019). Con­struc­tions of agency and nona­gency in psy­chother­a­py. The 10 Dis­cur­sive Tools mod­el. Väitöskir­ja. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto.

Toivo­nen, Hei­di; Wahlström, Jarl & Kur­ri, Kat­ja (2019). Con­struct­ing nona­gency at the begin­ning of psy­chother­a­py: The 10DT mod­el. Jour­nal of Con­struc­tivist Psy­chol­o­gy, 32(2) 160‒180.

Tuo­himet­sä, Mart­ti (2023). Aiv­ot ja mieli. Pääkir­joi­tus. Psykoter­apia, 42(1), 1‒2.

Uusi­ta­lo, Susanne (2016). Addik­tio toimin­nas­sa. Aja­tus, 73, 317–322.

Uusi­ta­lo, Susanne (2021). Eet­tisiä näkökul­mia päi­hderi­ip­pu­vu­ud­es­ta toipumisen tutkimuk­seen ja sen vaiku­tuk­si­in. niin & näin, 28(2), 105‒115.

Wahlström, Jarl & Seilo­nen, Min­na-Leena (2016). Dis­play­ing agency at the out­set of psy­chother­a­py. Euro­pean Jour­nal of Psy­chother­a­py & Coun­selling, 18(4), 333‒348.

Wiens, Thomas & Walk­er, Lawrence (2014), The chron­ic dis­ease con­cept of addic­tion: Help­ful or harm­ful? Addic­tion Research & The­o­ry, 23(4), 309‒321.

Volkow, Nora D. & Koob, George (2015). Brain dis­ease mod­el of addic­tion: why is it so con­tro­ver­sial? The Lancet Psy­chi­a­try, 2(8), 677‒679.